Activitatea de cenzorat este reglementată de Standardul profesional nr. 23 elaborat de CECCAR și de Legea 31/1990 privind societățile comerciale, cu modificările și completările ulterioare. Aceasta are ca scop asigurarea transparenței și responsabilității în gestionarea patrimoniului și a resurselor financiare ale societăților comerciale, asociațiilor și ONG-urilor.

Servicii de Cenzorat

Putem oferi executarea diferitelor activități ce țin de supravegherea respectării reglementarilor legale, precum:

✔ Verificarea modului de aplicare a Legii Contabilității cu respectarea  principiilor contabile

✔ Verificarea gestiunii societății

✔ Verificarea modului de repartizare al profitului

✔ Verificarea situațiilor financiare și a legalității acestora

✔ Intocmirea rapoartelor de verificare și certificare  a situatiilor financiare anuale

—Pngtree—straight black thin line_5487835
Cenzorat la Societăți Comerciale

Cenzorii au rolul de supraveghere a gestiunii patrimoniului societății, fiind subordonați exclusiv Adunării Generale a Acționarilor/Asociaților. Aceștia au responsabilitatea de a evalua modul în care este administrat patrimoniul, precum și de a informa Adunarea Generală despre operațiunile economice realizate de administratori. O caracteristică importantă a cenzorilor este faptul că nu sunt subordonați administratorilor și nu se limitează doar la verificarea aspectelor financiar-contabile, ci evaluează întreaga gestionare a patrimoniului.

Conform Legii 31/1990, Cenzoratul la ONG-uri este reglementat de OMFP 1969/2007.

Art. 159 stipulează că societățile pe acțiuni trebuie să aibă minimum 3 cenzori, cu un supleant, dacă actul constitutiv nu prevede un număr mai mare, fiind necesar ca numărul acestora să fie impar.

 Cenzorii sunt aleși de Adunarea Generală a Acționarilor pentru o durată de 3 ani, cu posibilitatea de realegere.

În cazul societăților cu răspundere limitată (Art. 199 alin. 3), există obligația numirii cenzorilor dacă numărul asociaților depășește 15.

—Pngtree—straight black thin line_5487835
Cenzorat la Asociații și ONG-uri

Asociații

Cenzoratul este reglementat de OG 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform Art. 27, controlul financiar intern al asociației este asigurat de un cenzor, iar pentru asociațiile cu mai mult de 100 de membri, acest control se exercită de o comisie de cenzori, care:

 Verifică administrarea patrimoniului.

Întocmește rapoarte pentru Adunarea Generală.

Participă la ședințele consiliului director fără drept de vot.

Cenzorii trebuie să fie dintr-un număr impar de membri, majoritatea fiind asociați, și nu pot fi membri ai consiliului director.

ONG-uri

Cenzoratul la ONG-uri este reglementat de OMFP 1969/2007, modificarile si completarile ulterioare. Conform punctului 220 din Anexa 1, ONG-urile pot numi un cenzor sau o comisie de cenzori pentru verificarea activității. De asemenea, actul constitutiv poate specifica numirea acestora.

Situațiile financiare anuale ale ONG-urilor sunt supuse verificării de către cenzori sau de auditori financiari, în funcție de opțiunea conducerii ONG-ului, conform punctului 4 din Anexa 1.

Concluzie

Activitatea de cenzorat este esențială pentru asigurarea integrității și transparenței în gestionarea resurselor financiare ale societăților comerciale, asociațiilor și ONG-urilor. Prin respectarea cerințelor legale și standardelor profesionale, cenzorii contribuie la prevenirea fraudelor și erorilor, fortificând încrederea în activitățile economice și sociale.